sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Montako lastenlevyä on olemassa?


Lastenmusiikin keräilyn ja listaamisen myötä minulle on alkanut hahmottua julkaistujen levyjen määrä. Kuvan savikiekkojen tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sillä niitä ei kuulemma ole kaikkia ikinä listattu mihinkään.

1950-luvulla on alettu valmistaa vinyylilevyjä, ja oman listani varhaisimmat merkinnät ovat Heikki Juhanin EP ja Lasten oma levy Finlandia-levymerkiltä sekä Triola-levymerkin EP Lasten iloksi 1, kaikki vuodelta 1954.  Listaamiani levyjä on vuosien 1954 ja 1969 välillä vain reilut sata kappaletta (LP:t, EP:t ja singlet), mutta en usko niitä löytyvän enää huomattavia määriä lisää, sillä levyn tekeminen oli tuolloin kalliimpaa ja työläämpää kuin myöhempinä omakustanneaikoina.

1970-luvulla on julkaistu vuosittain keskimäärin 15-20 kokopitkää lastenlevyä, ja vuosikymmenen loppupuolella kuvioihin tulivat myös edullisemmat kasettijulkaisut. 1980-luvulla julkaisujen määrä nousi hiukan, mutta 1990-luvulla CD-levyn myötä erilaisten nimikkeiden määrä oli jo valtava. Varovainen veikkaukseni on, että tuhannes suomalainen lastenlevy julkaistiin vuosituhannen taitteen tienoilla, ehkä kuitenkin vasta 2000-luvun puolella.

Kotimaisen lastenmusiikin diskografia ilmestyy tutkittavaksenne syksyn aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti